Leidinggeven, waardecreatie en het maken van resultaatafspraken – boekbespreking
Een makkelijk leesbaar en handzaam boek over leidinggeven: waardecreatie en het maken van resultaatafspraken door Pieter van der Haak. Daarnaast is het ook een nuttig boekje wat inzichten geeft over excellent presteren, dat doe je samen.
Het boekje start met het belang van het hebben van toegevoegde waarde in de huidige maatschappij. Zowel voor de organisatie als jou als individu, mensen willen van betekenis zijn en organisaties moeten van betekenis zijn om hun voortbestaan te waarborgen. Zowel organisaties, teams en individuen onderzoeken hun “WHY”, wat gebeurt er als je deze afdeling opheft? Het is goed samen met je team helder te hebben wat jullie bedoeling is. Mensen zijn vooral gemotiveerd als ze het gevoel hebben dat hun werk waardevol is. Dat het iets bijdraagt aan het grotere geheel. Als mensen weten waarvoor ze werken, denken ze zelf ook mee. Door de bedoeling helder te hebben, kun je loskomen van het denken in regels, procedures of taakomschrijvingen.
De toegevoegde waarde van het team moet worden verbonden met de bedoeling van de organisatie, dit is meestal de taak van de leidinggevende. Deze leidinggevende bepaalt de richting, heeft een duidelijk beeld van de bedoeling en kan vervolgens het team faciliteren om te zorgen dat zij het werk gedaan krijgen. Helder beschreven zijn de HONEST principes; welke zowel voor leiders als het team gelden:
- Hier en nu; gaat de energie naar wat hier en nu werkelijk belangrijk is?
- Open; is er ruimte voor teamleden om hun denkkracht te benutten?
- Nee zeggen; zijn de prioriteiten helder zodat het team “nee” durft te zeggen tegen activiteiten die niet van belang zijn.
- Eisen stellen; Durven de teamleden eisen aan elkaar te stellen?
- Samenwerken; is de totale bijdrage daadwerkelijk meer dan de som der delen?
- Toekomstgerichtheid; Is er focus op de toekomst of wordt men geleefd door de waan van de dag?
Het team is dé plek waarin mensen optimaal zouden kunnen presteren. Kunnen mensen hun aandacht richten op dat waar ze goed in zijn? Of moeten mensen doorzetten met dingen waar ze minder sterk in zijn? Soms is het beter om te stoppen met dingen waar je niet goed in bent en je te concentreren op dat waar je echt goed in bent. Het “egel-principe” helpt je bij de vraag “waar ga jij mee stoppen?” Dit principe gaat uit van talent en toegevoegde waarde, de essentie is het gebied waarin 3 cirkels samenvallen, Passie, Talent en Toegevoegde waarde. Ieder mens heeft meerdere passies, verschillende talenten en kan op allerlei manieren iets toevoegen aan zijn omgeving. Als je succesvol bent heb je gekozen voor die activiteiten waarin je talent, passie en toegevoegde waarde maximaal samenvallen.
Tenslotte worden in het boekje 4 niveaus beschreven waarop je afspraken kunt maken met je team.
- De bedoeling; wat is onze toegevoegde waarde?
- Outcome: Welke gewenste effecten willen wij bereiken met onze werkzaamheden?
- Output; welke resultaten zijn nodig om dit gewenste effect te realiseren?
- Taken; wat gaan we doen?
Vervolgens wordt aan de hand van voorbeelden beschreven hoe je hier vorm aan kunt geven.
Het boekje sluit af met nog enkele tips voor de rol van de leidinggevende om met het team tot waarde creatie te komen; Iedereen mee laten denken, alert blijven naar of het team nog op koers ligt en iedereen betrekken.
Al met al is dit boekje niet heel vernieuwend als je je eerder verdiept hebt in leiderschap en teams. De kracht van het boekje zit in de eenvoud en de herkenbare en overzichtelijke manier van schrijven. Dat maakt dit boekje erg bruikbaar en toepasbaar.