Een praktisch handboek en daarmee een must have voor iedere interim professional!
Het boek “Intakegesprekken en detachering” door Taren Mohan heeft een verwarrende titel. Het boek geeft namelijk veel meer tips dan de titel doet vermoeden. Een handige samenstelling van tips om als interim professional je te profileren en daarnaast een goed intake gesprek te kunnen voeren.

Het boek is opgebouwd uit inhoudelijke hoofdstukken waarbij theorie afgewisseld wordt met tips en praktijkvoorbeelden van ervaringsdeskundigen. Het boek eindigt met een aantal praktische bijlages:
• Voorbeeld van een CV-format
• Checklist LinkedIn profiel
• Format voor toepassing STAR(R)

Het boek bouwt op naar het intake gesprek voeren toe; wat is nog meer belangrijk om goed het intake gesprek te kunnen voeren?:
• De start voor de interim professional is dat je je toegevoegde waarde weet; daarvoor huren bedrijven je in. Die toegevoegde waarde moet je goed kunnen verkopen aan opdrachtgevers; daar verdien je je boterham mee. In het boek zit eenhandige rekentool wat je financieel belang is als interim professional.
Een goede elevator pitch helpt om je toegevoegde waarde scherp te krijgen en aan een opdrachtgever duidelijk te maken.
• Wat te doen als je benaderd wordt;
– Door een detacheringsbureau
– Je reageert zelf
– Je wordt benaderd door de opdrachtgever
Handige voorbeeld vragen staan beschreven die je kunt stellen
• Dan volgt het CV; de opdrachtgever wil je CV zien. De opdrachtgever krijgt meerdere CV’s; hoe zorg je ervoor dat jouw CV eruit springt? En hoe ziet je LinkedIn pagina eruit?

Ongetwijfeld zijn enkele tips en voorbeelden herkenbaar en inkoppertjes; toch goed om weer eens naar je eigen CV en LinkedIn pagina te kijken!

• De voorbereiding op het intake gesprek; je mag komen! Welke informatie verzamel je vooraf? Welke voorbereidende vragen heb je?
• Is er een pré-intake? Je oefent met iemand het gesprek; (bijvoorbeeld de leverancier)
kun je je toegevoegde waarde kort toelichten?
• Het is zover; het intakegesprek! Het boek geeft tips over kleding, wat je mee moet nemen en vooral net vergeten. De agenda voor een intake gesprek verloopt bijna altijd hetzelfde, daar kun je je dus op voorbereiden. Ook hier staan weer voorbeeldvragen beschreven die je kunt stellen.

Wat je vooral niet moet doen? Vragen: ”Wat wil je weten”?!

Tijdens het intake gesprek wordt vaak de STAR (R) methode toegepast:
– S=Situatie; hier wordt om een situatiebeschrijving gevraagd
– T=Taak; wat was jouw taak in deze situatie?
– A=Aanpak / actie; wat was jouw aanpak in deze situatie?
– R= tot welk resultaat heeft jouw aanpak geleid?
– R= Reflectie; wat heb je van deze situatie geleerd
Je kunt je aan de hand van de STAR voorbereiden. Wat ik een waardevolle tip vond is dat als de opdrachtgever de STAR niet inzet je dit zelf vooral kunt doen. Mijn ervaring is dat een opdrachtgever soms vraagt wat je in zijn situatie zou doen. Je kunt regie houden door een vergelijk te maken met een situatie die je daadwerkelijk hebt meegemaakt. Verder bevat dit hoofdstuk nog vele goede en bruikbare tips.

Conclusie:
Een makkelijk leesbaar boek, met goede tips, praktische handvatten én de kracht van herhaling. Dit boek zet iedere interim professional aan om weer eens naar zijn CV, LinkedIn pagina, elevator pitch en gespreksvoorbereidingen te kijken.
Wat mij betreft een aanrader!