Krachtig ontwikkelspel

Ik heb mijn eigen krachtig ontwikkelspel ontworpen. Met foto’s uit de natuur aan de ene kant en werk gerelateerde vragen aan de andere kant. De krachtig ontwikkelkaarten zijn in veel situaties te gebruiken:

  • Individuele coaching
  • Ontwikkelgesprekken gericht op samenwerking
  • Team coaching
  • Trainingen
  • Brainstorm
  • Functioneringsgesprekken In Teamverband

Met deze krachtig ontwikkelkaarten kun je ontzettend veel werkvormen inzetten; een groot aantal zijn hier beschreven. Heb je nog een leuke werkvorm? Laat het me weten, dan voeg ik deze toe.

Wil je ook graag het krachtig ontwikkelspel? Dat kan: het is te koop, neem hiervoor contact met me op.

Veel speel en ontwikkelplezier!

Werkvormen voor individuele coaching

  1. Laat een coachee een vraag pakken bij aanvang van een sessie en beantwoorden. Dit kan een ijsbreker zijn of een mooie insteek om door te pakken op je vervolg vragen als coach.
  2. De coachee kiest een kaart waar hij zich op dat moment aangetrokken tot voelt en licht dat toe.
  3. De coachee kiest een kaart die een belangrijke waarde weergeeft.
  4. De coachee kiest een kaart die zijn ontwikkeldoel weergeeft.
  5. Verdeel de kaarten op tafel of in je handen met de fotokant naar beneden. Laat de coachee willekeurig drie kaarten kiezen. De coachee leest de vraag voor en reageert erop. Vraag hierop door. Wat betekenen de vragen voor hem? Zijn deze vragen al vaker voorbijgekomen?
  6. Kies een fotokaart die weergeeft wat je wilt bereiken in deze sessie.
  7. De krachtige ontwikkelkaarten kunnen ingezet worden als dagkaart of vraag van de dag.
  8. Het ontwikkelproces; laat jouw coachee 3 kaarten uitzoeken die symbool staan voor:
  •  nu – huidige situatie/gemoedstoestand
  • gewenste situatie
  • concrete stap, uitdaging, motivatie, ect. (actie)

Je vertrekt altijd vanuit het nu. Om het doel te bereiken is een actie nodig. Deze actiekaart leg je letterlijk tussen het nu en het doel in. Stel tijdens het selecteren open vragen om de motivatie achter de keuze te doorgronden. Is er iets dat belemmert of voor weerstand zorgt? Laat de coachee per stap of uitdaging nog een kaart uitzoeken. Net zo lang tot het totaalplaatje klopt.

Vragen die gesteld kunnen worden:

  • Kies een foto die past bij hoe jij je voelt op dit moment
  • Pak een foto die iets zegt over jou als persoon
  • Welke foto geeft een vraagstuk waar jij nu mee zit weer
  • Welke foto past bij jouw valkuilen
  • Welke foto zegt iets over jouw kwaliteiten
  • Welke foto geeft jouw ideale toekomst weer
  • Welke foto past bij jouw rol
  • Welke foto past bij hoe jij je zou willen voelen in je werk
  • Welke foto geeft jouw ideale werksituatie weer

Werkvormen voor teams en groepen

  1. Leg alle krachtig ontwikkelkaarten op tafel. Iedere deelnemer pakt een foto of vraag die hem aanspreekt. Om de beurt geeft iedereen toelichting op de kaart.
  2. Deel als trainer de vragen uit en laat de deelnemers antwoord geven op de vraag. Je kunt hierbij 2 varianten inzetten; deelnemers mogen doorvragen óf juist niet.
  3. Deelnemers pakken een vraag en geven deze aan een andere deelnemer van wie ze graag het antwoord willen weten.
  4. Geef iedere deelnemer een vraag en laat ze rondlopen in de ruimte. Bij een bepaald geluid stoppen ze en stellen ze de vraag aan degene die het dichts bij hen in de buurt staat. Dit herhaal je een aantal keer. Hetzelfde kan met de foto’s; wat roept de foto op bij de ander?
  5. Teamleden kiezen een fotokaart die past bij de ambitie van de afdeling.
  6. Elk teamlid kiest een foto vanuit de vraag: wat heeft dit team nodig?
  7. Kies een foto die de kracht van ons team representeert.
  8. De teamleden kiezen een foto als metafoor voor hen als team en lichten dat toe. Wat is daar sterk aan en wat is voor verbetering vatbaar?
  9. Een krachtige ontwikkelkaart kan symbool staan voor een teamdoel dat zich (nog) moeilijk in woorden laat beschrijven. Door gezamenlijk het doel en het proces in beeld te brengen vergroot je het inzicht. Door het team echt een stem te geven en open te staan voor de eigen inbreng ervaar je dat de betrokkenheid toeneemt.
  10. teamleden kiezen 2 kaarten: eentje die de huidige situatie van hen als team representeert en eentje waar ze graag naar toe willen als team.
  11. ‘Roddelmethode’: een teamlid zit wat afzijdig met de rug naar de kaarten die op de grond liggen. De andere teamleden zitten daaromheen en kiezen enkele foto’s die het teamlid typeren en lichten dat toe, pratend in de 3e persoon. Bijv. wat hem typeert is… Wat hij nog meer zou mogen doen is….,want…
  12. Speeddaten; een team kan gaan speeddaten met behulp van de vragen. Spreek een tijd af, maak dit niet langer dan 3 minuten. Daarna bevragen ze degene tegenover zich. Na 6 minuten wordt er doorgedraaid. De vragen geven input om het gesprek te voeren. Door gebruik te maken van deze vragen ontstaat er een ander soort gesprek.
  13. Hoe goed kent het team elkaar? In te zetten als energizer of als werkvorm. Pak een vraag en bepaal voor wie de vraag is. De rest van de teamleden krijgen 20 sec. de tijd om het antwoord wat zij denken dat degene die aan de beurt is gaat geven, op te schrijven. Degene die aan de beurt is schrijft ook het antwoord op. Vervolgens noemen alle teamleden wat zij opgeschreven hebben, als laatste doet degene die aan de beurt is dit. Voor het spelelement kun je hier punten aan koppelen, wie kent zijn teamleden het beste?
  14. Kennismakingsspel; als een team elkaar nog niet goed kent; of juist wel, kunnen de vragen verrassende antwoorden opleveren. Kan ook ingezet worden bij aanvang van een training waar deelnemers elkaar nog niet kennen.
  15. Inchecken; Een training begin ik altijd met even inchecken. Hoe zitten we erbij? Een luchtige start geven aan je bijeenkomst gaat prima met de vragen of met de fotokaarten.
  16. Uitchecken; bij een training checken we uit. Dit kan ook met de fotokaarten; laat de deelnemers een kaart kiezen die weergeeft hoe ze de training ervaren hebben.
  17. Je krijgt snel veel informatie op tafel wanneer je aan het begin van een team coaching vraagt: “Hoe ervaar jij het team, zoek daar een foto bij”. Laat de deelnemers om de beurt vertellen en laat de anderen open, niet suggestieve, vragen stellen om alle verhalen helder te krijgen.
  18. Leg de kaarten met de afbeelding naar boven uitgespreid op een tafel. Laat de deelnemers er omheen lopen en goed kijken. En laat iedereen een kaart selecteren met een vraag voor de persoon die tijdens de uitleg rechts van hem staat of zit. De kaart wordt meegenomen naar een plek waar de beide teamleden in gesprek kunnen. In twee rondes lichten de gevers aan hun rechterbuurvrouw/man kort toe waarom ze deze kaart hebben gekozen. De ontvanger van de kaart geeft antwoord op de vraag. Neem hiervoor maximaal 5 minuten de tijd. Vervolgens wisselt iedereen zodat degene die net een kaart heeft gegeven, nu een kaart krijgt en antwoord moet geven. Dit kan worden herhaald door vervolgens de kaarten terug te leggen en iedereen opnieuw een kaart voor een ander te laten pakken, bijvoorbeeld degene die tegenover je zit. Ter afronding van deze oefening laat je elke deelnemer kort aangeven wat hij of zij de meest bijzondere vraag vond. Laat dit toelichten. Laat de deelnemer ook aangeven wat ze het meest bijzondere of verassende antwoord vonden.
  19. Brainstormen; Wanneer mensen brainstormen, komen ze vaak met dezelfde soort ideeën. Dat komt omdat ze vastzitten in hun standaard denkpatroon. Dat is niet vreemd. Integendeel, het is volkomen normaal: de meeste mensen nemen de gemakkelijkste route om een probleem op te lossen. Helaas leidt deze route meestal tot saaie en ineffectieve oplossingen. Met de fotokaarten werken we zo: Noteer gewoon je brainstormvraag, trek een kaart en er verschijnen onmiddellijk nieuwe oplossingen in je hoofd. Deel deze met de groep.