Ken je dat, dat iemand iets tegen je zegt waardoor je geraakt wordt? Dat kan een vervelende opmerking zijn of een “geintje met een seintje”. Jij vindt het in ieder geval niet grappig. Daardoor reageer je vaak niet op de goede manier en voor je het weet zit je in een lastig gesprek vol frustraties. Hoe kom je daar weer uit? Wat helpt is het inzetten van de SOS oefening.

Deze oefening kwam ik tegen bij het lezen van het boek “Giftige communicatie; het voorkomen en oplossen van gedoe op het werk” door Sandra Hertogh en Annemarie van der Wel. De eenvoud van de oefening maakte dat ik er door geraakt werd. Ik heb de oefening meteen ingezet bij enkele van mijn coachees en heb gemerkt dat je de oefening makkelijk kunt uitleggen en dat de coachees er ook meteen mee aan de slag kunnen. En met effect, mooi toch!

De SOS oefening is afgeleid van de basisprincipes van geweldloze communicatie. Door deze principes in te zetten krijg je begrip voor frustraties waarbij bovendien de kans groot is dat je je zin krijgt. Lukt het je om te ontdekken waarom je bijvoorbeeld verwijten maakt voordat je ze uit. De gedachtegang is dat elke negatieve emotie ons iets verteld over een behoefte die niet wordt vervult. Als je een conflict wilt voorkomen is het de kunst om te ontdekken welke behoefte schuil gaat achter jouw emotie en verwijt. Door het inzetten van de SOS oefening ontdek je wat jouw behoefte is én de behoefte van de ander.

SOS oefening

STOP
Als je geraakt wordt of je raakt een ander; STOP! Houd op tijd je mond.
Tel tot 10. Neem afstand.
Of de ander verdedigt óf jij zelf; stop met reageren en neem afstand.
Wat is het patroon in het gesprek?

ONDERZOEK
Onderzoek jezelf: Wat raakt? Wat is belangrijk voor jou? Wat voel je erbij?
Wil je een verwijt maken? Waarom? Wat is je wens?
Onderzoek de ander: Wat raakt? Wat is belangrijk? Wat voelt hij?
Wat is de wens van de ander? Vraag er naar.
Als je merkt dat je jezelf verdedigt onderzoek dan wat jouw aandeel is.

SAMEN OPLOSSEN
Vertel elkaar wat je behoefte is zonder elkaar te verwijten.
Bespreek zo open mogelijk wat ertoe doet.
Los het samen op.

De kracht van de oefening zit naar mijn idee in het eerste gedeelte: STOP!
Lukt het je om te erkennen en herkennen dat jij of je gesprekspartner geraakt wordt? Lukt het om afstand te nemen? Mijn ervaring is dat mensen het weten te waarderen als je benoemt wat er is. Benoemen dat je het gesprek even stil wilt leggen omdat het niet goed loopt wordt over het algemeen gewaardeerd. Oprecht belangstelling hebben voor elkaar en écht naar elkaar luisteren levert zoveel op. Ik heb gemerkt dat ik niet altijd de tijd neem om te onderzoeken wat de behoefte van de ander is. Het inzetten van de eerste stap, STOP, helpt mij daarbij. Ik ben benieuwd of deze SOS oefening jou ook helpt!

Wil je weten welke vormen van giftige communicatie er zijn, lees dan mijn boekrecensie over het boek “Giftige communicatie”.