Je kent ze vast wel; de labeltjes aan de Pickwick theezakjes met daarop een vraag, ze noemen deze tea topics. Voor mij als trainer en (team)coach een cadeautje; hiermee kan ik allerlei werkvormen in zetten tijdens (team)coachtrajecten of trainingen. Ik geef je een aantal tips wat je zoal met de theezakjes vragen kunt doen.

Zelf heb ik een selectie gemaakt van de vragen. Ik coach en train vooral teams en bij individuele coachtrajecten zijn werk gerelateerde vraagstukken mijn expertise. Dus ben ik de theezakjes vragen gaan uitzoeken; alleen vragen die betrekking hebben op de werkcontext bleven over. Bedenk hoe de vragen passen bij jouw dienstverlening of soort training; bijvoorbeeld gericht op vitaliteit of gezondheid.  Je kunt natuurlijk ook de keuze maken om juist geen selectie te maken.

Werkvormen met de tea topics:

 1. Laat een coachee eens een vraag pakken bij aanvang van een sessie en beantwoorden. Dit kan een ijsbreker zijn of een mooie insteek om door te pakken op je vervolg vragen als coach.
 2. Speeddaten; een team kan gaan speeddaten met behulp van de tea topics. Spreek een tijd af, maak dit niet langer dan 3 minuten. Daarna bevragen ze degene tegenover zich. Na 6 minuten wordt er doorgedraaid. De tea topic vragen geven input om het gesprek te voeren. Door gebruik te maken van deze vragen ontstaat er een ander soort gesprek.
 3. Laat de groep hun eigen tea topic vragen bedenken. Splits de groep in tweeën en laat iedere groep bijvoorbeeld 3 vragen bedenken die ze aan de andere groep willen stellen.
 4. Hoe goed kent het team elkaar? In te zetten als energizer of als werkvorm. Pak een vraag en bepaal voor wie de vraag is. De rest van de teamleden krijgen 20 sec. de tijd om het antwoord wat zij denken dat degene die aan de beurt is gaat zeggen, op te schrijven. Degene die aan de beurt is schrijft ook het antwoord op. Vervolgens noemen alle teamleden wat zij opgeschreven hebben, als laatste doet degene die aan de beurt is dit. Voor het spelelement kun je hier punten aan koppelen, wie kent zijn teamleden het beste?
 5. Kennismakingsspel; als een team elkaar nog niet goed kent; of juist wel, kunnen de vragen verrassende antwoorden opleveren. Kan ook ingezet worden bij aanvang van een training waar deelnemers elkaar nog niet kennen.
 6. Inchecken; Een training begin ik altijd met even inchecken. Hoe zitten we erbij? Een luchtige start geven aan je bijeenkomst gaat prima met de tea topics.
 7. Energizer; Na de theepauze van je training kun je een mooi bruggetje maken door de tea topic vragen in te zetten. Het resultaat is dat de antwoorden nieuwe inzichten opleveren én dat de deelnemers weer geland zijn na de break om weer gefocust te zijn.

Bij de werkvormen 4-6 zijn er verschillende varianten om de tea topics in te zetten:

 • Deel als trainer de vragen uit en laat de deelnemers antwoord geven. Je kunt hierbij 2 varianten inzetten; deelnemers mogen doorvragen óf juist niet.
 • Deelnemers pakken een vraag en geven deze aan een andere deelnemer van wie ze graag het antwoord willen weten.
 • Geef iedere deelnemer een vraag en laat ze rondlopen in de ruimte. Bij een bepaald geluid stoppen ze en stellen ze de vraag aan degene die het dichts bij hen in de buurt staat. Dit herhaal je een aantal keer.

Tips voor teams om creatief aan de slag te gaan met tea topics:

 • Maak met je team een kletspot met thee labels; leuk om te gebruiken tijdens de pauze.
 • Hang de tea topic spaarposter op in het kantoor en spaar alle vragen (te downloaden via onderstaande link)
 • Beplak een theedoos met theevragen
 • Maak een kalender met theevragen
 • Een challenge met je eigen team of in je eigen organisatie: bedenk passende tea topics

Pickwick publiceert ieder jaar een lijst met nieuwe vragen; je kunt hier eenvoudig de voor jouw doel passende vragen af halen: https://www.pickwick.nl/teatopics/spaar-alle-teatopics/

Pickwick heeft het tea topic spel uitgegeven. Handig om te gebruiken! Er is echter een beperkte oplage; via internet mogelijk nog te vinden. Daarnaast komt pickwick nog regelmatig met acties waarbij dit spel te verkrijgen is.

De laatste tip: kennen jullie de “Even” thee van Pickwick?

Dit is heerlijke thee in verschillende smaken met de volgende namen:

Even verwennen

Even bijkomen

Even opfleuren

Even ontspannen

Helaas zitten er geen tea topics aan deze theezakjes maar ze blijven leuk.

Je kunt er leuke cadeautjes en attenties van maken. Zelf heb ik de theezakjes gestuurd naar mijn relaties om ze in deze coronatijden een hart onder de riem te steken.

 

Kijk voor meer tips hoe je eenvoudig allerlei werkvormen kunt inzetten op mijn website: https://www.krachtigontwikkelen.com/download/

Mocht je nog andere leuke werkvormen met de tea topic kennen dan hoor ik ze graag! Natuurlijk kom ik graag met jou of je team een kop theedrinken en kennismaken aan de hand van een tea topic!

Nicole Otten